20 Ocak 2012 Cuma

Hayal ettiğiniz yerlere gelmiş bir tasarımcı karşınızda: Begüm Salihoğlu!

Fashion Moda


İşte böyle çaldım Begüm Salihoğlu'nun kapısını.. Onun adını ben de sizler gibi Azra Akın'ın Yok Böyle Dans' da giydiği elbiseler sayesinde duyar oldum. Merak ettim, kim acaba bu tasarımcı diye, mail attım, şansımı denedim, acaba bloğum için röportaj yapar mı benimle diye? Hemen cevap verdiler, ve İstanbul'a ayak basar basmaz soluğu Bebek'te ki atölyesinde aldım. Meğer Begüm Salihoğlu'da benim gibi New York'ta moda eğitimi almış. İkimizin okulları birbirine rakip, kanlı bıçaklı :) Bunu duyunca kendimi ona daha yakın hissettim nedense. Bir de sizlerden tasarım hakkındaki soruları, sizin yerinize ona sordum. "Bu yola başlarken ne yapmalı?" dedim. Öğrendim herşeyi.. Keyifli, sıcak, bir o kadar tatlı bir röportaj gerçekleştirdik. Şimdi sizleri, daha fazla uzatmadan bu roportajla baş başa bırakıyorum.



Belki klişe bir başlangıç olacak ama en merak edilen şeylerden biri de bu. Ne zaman tasarımcı olmaya karar verdin? Parsons’da moda eğitimi aldığını biliyoruz, bunun sana nasıl bir katkısı oldu?

Begüm Salihoğlu: "Ben lisedeykende hep kreatif birşeyler yapmak istemiştim fakat çizim konusunda pek yeteneğim yoktu. Boston’a Uluslarararası Işletme okumaya gittim ama gitmeden kafamda mezun olduğumda Moda Pazarlama ya da o tarz birşeyler yapacağım diye düşünüyordum. Oraya gittikten sonra da aldığım eğitimin beni ifade etmediğine karar verdim. Bu yüzden seçmeli ders olarak çizim dersi aldım. Ve elime daha önce hayatımda çizim anlamında hiç kalem almamıştım. Dergiden bir figür çizmemizi istediler ben cizdim. Ve kirpiklerine kadar aynı cizmisim. Hocam dedi ki : “Nerede öğrendin böyle çizmeyi?” Ben de hayatımda ilk defa bugün çiziyorum dedim. Kadın inanamadı ☺ Ve bütün bu tesadüflerle birlikte tasarım okullarına başvurdum, çizim portfolyosu hazırladım. İstanbul’da 2 ay hızlandırılmış bir resim kursuna gittim ve portfolyomu okullara yolladım. New York Parsons’dan görüşmeye çağırdılar. Orada da portfolyomu görenler ilk defa çizim yaptığıma inanmadılar. Öyle başladı herşey ve sonra kabulum geldi. 4 sene orada okudum. 2009 başında kendi atolyemi ve işimi kurdum Tünel’de.



Yok Böyle Dans’ta Azra Akın senin tasarımlarını giyiyor ve her hafta tasarımların çok beğeniliyor. Türkiye’de ve Dünya’da giydirmek istediğin starlar kimler?

Begüm Salihoğlu: " Gywenth Paltrow çok sofistike bir kadın, çok sade ve çok fazla bir şeyler giymesine gerek yok. Benimde tarzım çok düz. Onun tarzı tam beni yansıtıyor. Zaten kendime ait bir tasarımcım yok. Bütün tasarımlarımı kendim yapıyorum.


Begüm Salihoğlu tasarımlarını nerelerde bulabiliriz? Kişiye özel dikim de yapıyorsun bildiğim kadarıyla..


Begüm Salihoğlu: " Özel dikim odaklı daha çok. Benim hazır giyim koleksiyonlarimda çok butik tarzı. Genelde hep tuvaletler, gelinlik, kokteyl elbisesi o tarz çalışıyoruz. Ama showrooma geldiklerinde hemen alacakları elbiselerde var.


Sence sosyal medya; örneğin bloglar ve Twitter gibi etkenler bir tasarımcının başarısında ne kadar önemli?


Begüm Salihoğlu: Facebook’da Fan Page kullanıyoruz, Twitter kullanıyoruz. Kesinlikle yararı oluyor ama çok daha profesyonel kullanmak gerekiyor tabii. Zaten bu konuda kurumsallaşmış yerlerde, sosyal medya için ayrı şirketlerle çalışılıyor. Online satış yapmak istiyorum ve Twitterı daha aktif kullanmak istiyorum. Örneğin; yeni bir koleksiyon oluyor görselini çekip hemen paylaşıyoruz. İnsanlar ona hemen erişebiliyorlar, kesinlikle bir yararı var. Kendi özel hayatını karıştırmadığın sürece bir zararı olduğunu düşünmüyorum.


Hatırladınız mı Azra Akın'ın giydiği bu elbiseyi? :)


Türkiye’de veya yurt dışında takip ettiğin bloglar/ twitter ünlüleri var mi?


Begüm Salihoğlu: Sosyal medyayı çok fazla takip ediyorum diyemeyeceğim malesef . Hiç vaktim olmuyor çünkü. Ama takip etseydim Lady Gaga’nın 1 milyon takipçisi varmış, o sayıda bir takipçim olsun çok isterdim ☺ Türkiye’de takip ettiğim bloglar arasında sen varsın, senin blogun çok güzel. Yabancı bloglar arasında The Sartoralist’e bakıyorum, Another Magazin’e bakıyorum, bir de Stumble’i takip ediyorum.



Genç bir tasarimcisin. Senin gibi olabilmek isteyen bir sürü genç var Türkiye’de. Onlara neler önerirsin?

Begüm Salihoğlu: Herkesin durumu olmayabilir belki böyle bir eğitim almaya ama her şey eğitim değil. Her şeyden önce bu yetenekle olan bir şey eğitim tabikide. Bir yerde önemli ama eğer yetenekleri varsa önce kendi içlerinde bu yeteneği görmeliler daha sonra da farklı yerlerde stajlara başlayıp deneyim kazanmalılar. “Ben hiç bir şey yapmayım, stajda yapmayım geliyim hemen tasarımcı olayım” , mantığı var malesef.

Begüm Salihoğlundan kaptıklarım :)
1. “Tasarımcı olmak için en önemli şey “Kalıp bilmek!”

2. “Yurt dışına gittiğimde çok fazla kumaş alıyorum. Benim bütün alışverişim kumaşlarım ☺”

3. Geometrik kıyafetler bana göre değil. O kıyafetler bana göre ev sahibi kıyafetleridir.”


Yabancı tasarımcıların koleksiyonlarını hazırlamadan önce hep ilham aldıkları bir şeyler olur. Senin “ilham kaynakların” neler?


Begüm Salihoğlu:” Hep değişiyor. Yeni koleksiyonumun temasını söylemeyim daha. ☺ Ben genelde hep ilham panoları hazırlarım kendime. Bir kadın figürü olur, onu giydirirsin hayalinde. Bir yer olur orada yaşar, evini hayal edersin, bir kadın yaratırsın kafanda. Ben ilk koleksiyonumda New York ve Paris’i karıştırmıştım. İkinci koleksiyonumda Ayşe Kucuroğlu benim ilham perimdi. O koleksiyonda tüllü tüllü kırpmalı etekler yapmıştım. O da “The Revolution of Snow White” adlı koleksiyonumdu.

14 yorum:

  1. Teşekkürler Buse. Çok güzel olmuş röportaj, kıyafetler süper :)
    Ben bir de gelinlik ve houte couture tasarımcısı Banu Hatipoğlu'nu çok beğeniyorum. Tanıyor musun?
    Bir başka dileğimde senin dolabını bizlere açman :) Aklına gelmiş miydi? Dolabını aç bize Buse :)))

    YanıtlaSil
  2. Ellerine sağlık Buse çok güzel olmuş :) Begüm hanımın tasarımlarına hayran kalmamak elde değil.. Onun imzası olan bir gelinlik giymek isterdim..

    YanıtlaSil
  3. Bu blog bende bağımlılık yarattı!!! :) Yeter bilgisayarın başından kalkmak istiyorum artık.. Lütfen tatile falan çıkın bir süre yazmayın :))

    YanıtlaSil
  4. Gömleğini çook beğendimm :)

    YanıtlaSil
  5. Merhaba;

    Ben bu yazıyla ilgili değil de farklı bir konuda bir isteğimi paylaşmak için şuan size yorum yazıyorum. Ara ara parfüm önerileri veriyorsunuz; açıkcası yurtdışı seyahetlerim öncesinde (özellikle) sizin blogunuza bakıyorum neler önerilmiş çünkü parfüm seçmek bazen zor olabiliyor. Ve önerilieriniz işe yarıyor! Bir de kim hangi tür cilt ürünleri kullanıyor (çevrenizdeki röportaj yaptığınız kişilere bu soruyu da sorabilirsiniz) onların tavsiyeleri de iyi olabiliyor bazen.

    Paylaşımlarınız için teşekkürler...

    ÜÜB

    YanıtlaSil
  6. merhaba buse,
    bizlerle yaptığın alışverişleri de paylaşır mısın rica etsem? çok beğeniyoruz kıyafetlerini fakat öğrenemiyoruz:( bugun ne giydim outfitleri yayınlarsan da kabulumuz ama kırma olur mu?
    ŞŞ

    YanıtlaSil
  7. Bide boyumuzun uzaması için sivilcelerden kurtulmak için ne yapmamız gerekir bunlarında listesini hazırlarsan(özellikle Eda Taşpınar'a ve Deniz Berdan'a sorabilirsen)çok sevap işliceksin :)

    YanıtlaSil
  8. azra akının giydigi siyah elbiseyi cok beğendim:)

    YanıtlaSil
  9. Çok güzel =) ve ben de yasemint arkadaşa katılıyorum dolabını çok merak ediyoruz :))

    Ayşe A

    YanıtlaSil
  10. son 1-2 senenin değil, 4-5 senenin başarılı isimlerinden:)

    YanıtlaSil
  11. Blog cok güzel, takip ediyorum ama madem böyle bir ise girisilmis, biraz dile özen gösterin. Imkaniniz var mi bilemiyorum ama editör yardimi alabilirsiniz. Ayri yazilmasi gereken "de"leri bitisik yazilmis gördükce fenalastim. Siz bir de okumus bir genc kadinsiniz. Donanimli bir aileden geliyorsunuz. Ötesi takip ediliyorsunuz. Yorumu yayinlamayacaginizi bilsem de, belki bir okuyucu tavsiyesi olarak aklinizin bir kösesinde durur umuduyla bunu yazdim.
    Sevgiler ve basarilar,

    YanıtlaSil
  12. Buse cim seni hayranlıkla takip ediyoum başarılarının devamını dilerim...O kadar samimi ve doğal bir dille yazıyorsun ki içimi ısıtıyor yazıların ....

    Sevgiler

    YanıtlaSil